Dead Vlei Namibiassa on huikea kokemus | Little Kulala | Kuva Wilderness Destinations

Vegaaninen matkailu on kasvava trendi, joka tarjoaa mahdollisuuden kokea uusia paikkoja ja kulttuureja ilman, että tarvitsee tinkiä omasta arvomaailmastaan.

 Tiesitkö, että olemassa on myös vegaanisia safareita? Paljasjalkaisesta liikkuvasta leiristä upeisiin yksityisiin huviloihin omine henkilökuntineen.

Luksusta kaipaavat safaristit kohtaavat intiimeissä safarileireissä hemmottelua upeiden gourmet aterioiden ja niihin sopivien viinien kutkuttaessa makuhermoja. Eläinkokeettomat tuotteet kylpyhuoneessa ja kylpylässä lisäävät nautintoa samoin kuin eettisesti toteutetut aktiviteetit.

Mikä tekee vegaanisesta safarista esimerkillisen, on sen arvomaailma. Eettisellä safarilla on kohteessa positiivinen vaikutus niin luontoon kuin paikalliseen väestöön.

 Aloitetaan kuitenkin alusta ja käydään läpi perusteita, haasteita sekä ratkaisuja niin matkanjärjestäjän kuin matkailijan kannalta.

Keräilijämetsästäjät kunnioittavat luontoa eläen sen anneilla | Bushman kulttuuri | Botswana | Kuva Kari Seikkinen

Minkälainen matkailija on vegaani?

Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.

Moni vegaani on matkoillaan törmännyt tyhjään tilaan omalla lautasellaan, siis siinä kohdassa, jossa muilla on pääruoka-aines. Useat majoitustilat eivät niin ikään ole vegaaneja puhumattakaan muista palveluista.  

 Eettiset seikkailut luonnossa

Miten vegaanimatkailija voi olla varma, että hänen elämyksensä luonnossa ovat eettisiä?  Ensimmäinen valinta on tapa matkustaa. Eettinen matkailija matkustaa tavalla, joka ei aiheuta häiriötä luonnolle. Hän matkustaa yksittäin tai pienryhmissä ja nauttii aktiviteeteista silloin kun pystytään minimoimaan eläimille aiheutettu stressi. Seuraavana valintana kohdemaa ja leiri. Miten maa suojelee luontoa? Entäpä leiri? Mikäli yritys sitoutuu kunnioittamaan ja suojelemaan luontoa, on se jo iso askel.

 Safari on loistava tapa saavuttaa eettinen kokemus luonnossa, koska suuri osa safari- ja luontokohteista täyttävät nämä periaatteet.

 Vegaanilla on haaste löytää palveluita

Omatoimisen vegaani käyttää paljon aikaa tutkiakseen minne voi matkustaa, mitä palveluita voi käyttää ja missä saa oikeaa tasapainoista ruokaa, jota kaiken lisäksi mielellään söisi. Onneksi vegaanimatkailijaa on tukemassa lukuisia sivustoja ja vaikuttajia, jotka kertovat omia kokemuksiaan. Maailmalta löytyy monia täysin vegaanisia palveluntarjoajia.

 Omatoiminen vai järjestetty safari?

Vegaanisen safarikokemuksen järjestelijän tulee ottaa huomioon, että varsinkin omatoimisilla safareilla joudutaan oleskelemaan kansallispuistoissa, jolloin safarikokemus jää usein vaillinaiseksi eikä safarilla olo edistä paikallisen väestön työllistymistä ja hyvinvointia, puhumattakaan muusta. En suosittele siksi omatoimista safaria vaan aina järjestämään matkan jo kotimaassa valmiiksi.

Vegaanisafari onnistuu myös perheen pienempien kanssa | Chem Chem | Tanzania

Miksi mennä maata  edemmäs kalaan?

Suosittelen myös käyttämään suomalaista matkanjärjestäjää, joka on erikoistunut Afrikkaan. Sinun matkasuunnittelijasi tulisi olla käynyt kohteissa, jotta hän oikeasti tuntee safarikohteet ja niiden erot. Suomalainen kuluttajansuoja on oikeasti hyvä asia ja miksi et suosisi suomalaista osaamista ja työtä matkasi järjestäjänä. Pyri myös suosimaan yksityisiä luonnonsuojelualueita, jotka toimivat usein suojavyöhykkeinä kansallispuistoille, jolloin sinun merkityksesi kohteellesi on paljon suurempi. ps. esim. Keniassa 70 % eläimistöstä asuu kansallispuistojen ulkopuolella.

 Positiivinen jalanjälki

On selvää, että 30 huoneinen hotelli on aivan eri kokemus kuin 6 telttainen leiri. Lomalla myös majoituskohteen koolla on merkitystä. Safarileirin tulisi omata matala jalanjälki. Useat safarileirit rakentavat leirit luontoa kunnioittaen, käyttäen luontoystävällisiä materiaaleja. Monet leirit rakennetaan siten, että ne pystytään purkamaan 72 tunnissa. Paitsi telttojen suunnitteluun niin myös veden käyttösuunnitelmat sekä energiansaanti pyritään varmistamaan siten, ettei leiristä koidu haittaa luonnolle. Myös henkilökunta koulutetaan ymmärtämään oman toiminnan merkitys.

Positiivisen jalanjäljen leireissä veden hukkakäyttö on minimisoitu, osalla on jopa kiertovesihuolto. Sähkö saadaan useimmiten omista aurinkopaneeleista ja onpa olemassa jo yhdellä leirillä oma vetyvoimalakin. Leirillä tulee olla myös tehokas jätteenkäsittelyohjelma.

Usein positiivisen jalanjäljen leirit ovat eivät tavoittele voittoa vaan koko tuotto menee paikallisten elämän kohentamiseen ja luonnonsuojeluun.

Kansallispuisto vs yksityinen luonnonsuojelualue

Leirien sijainti on myös merkityksellinen, usein positiivisen jalanjäljen leirit sijaitsevat nimenomaisesti yksityisillä luonnonsuojelualueilla. Kuten kansallispuistoissa maksetaan myös näillä alueilla päiväkohtainen pääsymaksu. Kansallispuistojen maksut menevät joko paikalliselle kunnalle tai valtiolle. Toisin kuin kansallispuistoissa on yksityisten luonnonsuojelualueiden perimä maksu jaettu erilaisiin osiin, jotka hyödyntävät paikallisia ihmisiä ja luontoa eniten, bonuksena alueiden säätiöiden kautta maksun jakautuminen on tarkkaan selvitettävissä.

 Miten päiväkohtainen yksityisen luonnonsuojelualueen maksu yleensä jakautuu?

Osa maksusta menee vuokrana, maa on useimmiten paikallisten. Tämä maksu antaa paikalliselle luonnolle arvon ja kannustaa paikallisia suojelemaan luontoa. Jokainen matkustaja maksaa myös luonnonsuojelumaksua, jolla suojellaan ja ennallistetaan luontoa. Osa rahasta käytetään paikallisen yhteisön palveluihin esim. puhdas vesi, koulut ja klinikat. Osa siitä käytetään erilaisiin erikoisprojekteihin esim. sarvikuonojen erityissuojelualueisiin, joissa 24/7 aseellinen suojelu tai ihmisten- ja eläinten välisten konfliktien minimoimiseen esim. hunajapesät suojaamassa kasvimaita norsuilta.

Se aito ja alkuperäinen leijonakallio | Borana Lodge | Kenia

Höyhenenkeveät unet eettisesti

Monien safarileirien sisustuksessa on perinteisesti käytetty villaa, nahkaa ja metsästysmuistoja. Peitteiden ja tyynyjen sisustan ollessa höyhentäytteisiä. Nykyisin niitä poistetaan sisustuksesta ja tilalle tuodaan eettisesti sopivia vaihtoehtoja. Matkaaja saattaa kuitenkin löytää varhaisia kuvia leirin historiasta. On tärkeää muistaa, että monet vanhimmista leireistä olivat aikoinaan metsästysleirejä, niin safarit alkoivat. Nykyisin suurin osa näistä leireistä ovat uudistavan ja vastuullisen matkailun supertähtiä. He suojelevat paikallista väestöä ja luontoa intohimoisesti.

Leirien omistajat tietävät, että vegaanisen majoitustilan tulee olla eläintuotteista vapaa, se ei saa sisältää höyheniä, villaa tai nahkaa. Tiloissa ei saa olla metsästysmuistoja. Viimeisten vuosien aikana on rakennettu täysin vegaanisia majoitusliikkeitä, olemassa oleville hotelleille tai leireille on rakennettu joko uusia vegaanisia huoneita tai he pystyvät muuntamaan huoneensa vegaanisiksi. Muista siis pyytää ja varmistaa, että majoitustilasi on vegaaninen, mikäli se on sinulle tärkeää.

Vegaanisessa safariteltassa nukut rauhaisasti | Emboo Camp | Kenia

Ruoka on tärkeä osa lomaa

Olen perso hyvälle ruualle, en ole vegaani mutta syön usein kasvisruokaa matkoillani. Ilmoitan useimmiten etukäteen erikoisruokavalion mutta välillä testaan paikan päällä onnistuuko kokeilta kasvisruoka tai gluteeniton ruokavalio. Kokemukseni mukaan ennakkoon tehty ilmoitus toimii useimmiten. Paikan päällä se saattaa aiheuttaa kaaoksen keittiössä, joka näkyy surullisesti niin lautasella kuin henkilökunnan kasvoilla. Siksi ruokavalioon liittyvät toiveet on syytä esittää jo hyvissä ajoin.

 Tyhjä kohta lautasella

Edes kasvisruokailija ei välttämättä saa monipuolista kasvisruokaa puhumattakaan vegaanisista vaihtoehdoista eläinperäisten tuotteiden sijalle. Tarjotut ranskalaiset perunat, keitetyt vihannekset, salaatit ja jälkiruokahedelmä eivät juuri innosta parin päivän jälkeen. Mieltä kaihertaa, että olet maksanut saman verran kuin vieressä istuva kanssamatkustaja, joka herkuttelee upeasti.

 Puskassa ei kasva lihankorvikkeita ja edes puskassa kasvanutta ei syödä

Vegaaniseen ruokavalioon kuuluu monipuolisuus ja lihaa korvaavat ruoka-aineet. On hyvä tiedostaa, että aineksia ei ole ja niiden saanti keskellä puskaa on usein mahdotonta, joskus tuotteet pitää tilata viikkoja etukäteen. Afrikassa voi olla, ettei niitä saada lainkaan ja tuotteet voidaan tilata toiselta puolen maailmaa. Edes päivittäin käytettäviä kuiva-aineita, ei säästetä viikkokaupalla varastoissa. Monen safarileirin todellisuus on ruoka-aineiden toimitus kerran viikossa tai joka toinen viikko. Vain harvalla on oma kasvimaa, koska suojelualueilla niitä ei mahdollisesti saa kasvattaa. Mikäli mahdollista useat leirit ostavat tuotteensa paikallisväestöltä, jos heillä on jotakin tuotettavaa. Satokaudet ja ilmasto vaikuttavat mitä on saatavilla. Tuotteiden saatavuuden vuoksi kannattaa huomioida, että vegaanisella safarilla hinta voi olla hieman kalliimpi.

 Entinen vuohipaimen tai soturi on tämän päivän leirikokki

Matkaajan saattaa olla helppo kyseenalaistaa kokin taidot valmistaa tasapainoista vegaanista ruokaa. Monet safarikokit ovat paikallisia ja heillä ei ole virallista koulutusta. Vaikka tahtoa olisi, heille ei välttämättä ole annettu eväitä toteuttaa kaikkia eri ruokavalioita. Kulttuurillista taustojen takia, heidän perinteinen ruokavalionsa voi olla täysin erilainen kuin meidän länsimaalaisten. Suurin osa heistä tekee kuitenkin upeaa ruokaa suurella sydämellä.

 ”Maistoin jumalaista avokadokeittoa Keniassa. (Unelmoin siitä vieläkin.) Kysyin kokista ja sain kuulla, että hän on Masai Moran eli Masai soturi. Minulle kerrottiin, että nuoruudessaan hän ryösti karjaa ja kerran hän tuli kotiin keihäs kyljessä. Vanhempana hän sai töitä leiristä ja loppu on historiaa. Tällä vain maata puhuvalla kokilla on täydellinen makupaletti, ja hän on oppinut kokkaamaan maistamalla, ihan uskomatonta. ”

Huomattavaa on, että suuremmat ketjut ja monet pienemmät leirit haluavat palvella hyvin kaikkia asiakkaitaan. Monet ovat joko palkanneet vakituisen vegaanikokin tai he ovat palkanneet vegaanikokin laatimaan heille ruokalistan tai heidän henkilökuntansa on käynyt kursseja tai hankkinut vegaanireseptejä.

Afrikan ensimmäisessä sertifioidussa vegaanileirissä lounas on erityisen makoisa. | Kings Camp | Etelä-Afrikka

Eettiset seikkailut luonnossa

Miten vegaanimatkailija voi olla varma, että hänen elämyksensä luonnossa ovat eettisiä? Safareita voi tehdä kävellen, pyöräillen, kanootilla, kajakilla, suppaillen, hevosella, kamelilla ja jopa juosten. Niitä voi tehdä myös kuumailmapallolla, mönkijällä, veneellä, maasturilla, lentokoneella ja helikoptereilla. Jätän jokaisen harkintaan, onko safarikulkupelin oltava sähkökäyttöinen. Jos se on tärkeää, löytyy useasta kohteesta niin sähköveneitä, -jeeppejä, -maastopyöriä, -moottoripyöriä. Suhteellisesti ympäristöä säästävin moottorillinen kulkupeli lienee kuitenkin ennallistettu 50-vuotias jeeppi, joka sekin löytyy useasta kohteesta. Mikä ettei? Siinä historian havinan tuntee ja näitä autoja saa jopa ajaa itse.

Entäpä sitten varsinainen aktiviteetti? Annan mielelläni lisää tietoa erilaisista vaihtoehdoista, joita on yhtä monta kuin safarileirejäkin. Siksi sinun toivomuksesi ovat tärkeitä oikean leirin valinnassa.

 Eettinen safari on sinun valintasi

Kun tuo leiri on valittu, miten voit eettisesti seikkailla luonnossa? Suurin vaikeus on mielestäni muiden asiakkaiden vaikutus. Osa heistä maksaa paljon, jotta opas menisi lähemmäs eläimiä. Se aiheuttaa vääränlaisen kulttuurin oppaille, jotka ovat riippuvaisia tipeistä. He haluavat asiakkaansa olevan onnellisia ja välillä se aiheuttaa eläimille uskomatonta stressiä ja pahimmillaan kaaosta ja jopa hengen menetyksen.

Kuvittele upea yksinäinen akaasiapuu savannilla tien vieressä. Se on kaunis ja se mitä siellä on ehkäpä vielä upeampaa. Leopardi oksalla. Ohikulkevan auton opas bongaa sen. Nopeasti sana kiirii radioiden välityksellä toisiin autoihin. Muutamassa minuutissa koko alueen autot suuntaavat kohti leopardia. Puun ympärillä on jo viisi autoa, ne ympäröivät puun. Leopardi on selkeästi hädissään ja tuntee olonsa uhatuksi. Lisää autoja saapuu. Pahimmillaan autoja saattaa olla kymmeniä. En tiedä miten tilanne päättyi mutta tiedän, että pimeään mennessä kaikkien autojen on poistuttava ja viimeistään silloin leopardi pääsi vihdoin poistumaan paikalta.

Tämä tapahtui kansallispuistossa. Omatoimisten paikallisten safaristien lisäksi siellä oli mobiilisafareiden opaskuskeja ja leirien oppaita. Leirien oppaat poistuvat ensimmäisinä yleensä, he tietävät, että tämä käytös ei ole sallittua. Useimmat opaskuskit eivät kuitenkaan poistuneet ennen kuin oli pakko, heitä ajaa rahanhimo. Asiakkaiden on saatava mahtava kuva, jotta he saisivat paremmat tipit. Näin oppaat ajattelevat ja se on ymmärrettävää, koska jotkut asiakkaat vaativat sitä heiltä. Mitä sinä tekisit? Ensinnäkin suosittelen sinua käymään oppaan kanssa keskustelun hänet tavatessasi  arvomaailmastasi ja pyytäisin häntä toimimaan sen mukaisesti. Mikäli olisin tässä tilanteessa, keskustelisin oppaan kanssa ja mikäli, hän ei ehdottaisi itse, pyytäisin opasta poistumaan paikalta. Pyytäisin opastani raportoimaan viranomaisille ne oppaat, jotka käyttäytyivät huonosti, blokkasivat muiden autojen poislähdön jne., jotta he käyttäytyisivät tulevaisuudessa sääntöjen mukaisesti.

 Eläimen kunnioittaminen

Oppaan tulisi aina osata tulkita tilannetta ja sen kehittymistä. Oppaan tulee osata tulkita eläimen kehonkieltä ja eleitä. Huomatessaan tilanteen kärjistyvän tai eläimen ahdistuessa, ainoa vaihtoehto mielestäni on siirtyä kauemmas tai poistua paikalta.

Eettinen safarikäyttäytyminen on ihan oma lukunsa, joten kirjoitan siitä vaikkapa erikseen. Laita minulle viestiä, jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää aiheesta.

Jos olet lukenut tänne asti toivon, että olen pystynyt avaamaan sinulle vegaanisen safarin mahdollisuuksia ja myös haasteita. On upeaa, että uusia vaihtoehtoja tulee jatkuvasti lisää ja kerron mielelläni sinulle lisää.

Eetinen käyttäytyminen alkuperäiskulttuureita kohtaan on vegaanisafarin kulmakiviä. Nainen tansii Datooga nuorten kanssa.

Kohtaa uusia kulttureja kunnioittaen. Kuvassa Datooga kulttuurin edustajia. | Mwiba Lodge | Tansania

Toivon, että saat kokea upean vegaanisen safarin jonakin päivänä. Tai jos et olet vegaani, toivon että löydät uusia tapoja nauttia sinun safaristasi.

 Safari njema!

Lämpimin safariterveisin

Helen 

Seuraava
Seuraava

Lumoudu safareista